ΑΓΚΥΛΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΠΟΝΔΥΛΙΤΙΔΑ

Τι είναι η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα;

Είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος που επηρεάζει κυρίως τον αξονικό σκελετό. Τα χαρακτηριστικά της ευρήματα είναι φλεγμονή, διάβρωση και αγκύλωση των αρθρώσεων και των σημείων πρόσφυσης των συνδέσμων, των τενόντων και των αρθρικών θυλάκων. Οι πιο συχνά προσβαλλόμενες αρθρώσεις είναι οι ιερολαγόνιες, οι πλευροσπονδυλικές και οι μικρές αρθρώσεις μεταξύ των σπονδύλων. Η νόσος προσβάλλει εκτός από τον σκελετό του κορμού, τους οφθαλμούς, το καρδιαγγειακό και το αναπνευστικό σύστημα. Η νόσος είναι πολύ συχνότερη στους άνδρες από τις γυναίκες στις οποίες εκδηλώνεται με πιο ήπια μορφή και εξελίσσεται αργότερα.

Πως εκδηλώνεται κλινικά;

Οι πρώτες εκδηλώσεις της νόσου παρατηρούνται σε ηλικία 15 – 40 ετών με κυριότερη εκδήλωση την οσφυϊκή δυσκαμψία και ύπουλη έναρξη ήπιας οσφυαλγίας. Ο πόνος μπορεί να εκτείνεται από την θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης ως τους γλουτούς και να ακτινοβολεί στα κάτω άκρα μέχρι τις κνήμες. Χαρακτηριστικό γνώρισμα του πόνου αυτού είναι ότι είναι χειρότερος το πρωί και βελτιώνεται με την άσκηση.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας βασίζεται σε ειδικές αιματολογικές και ανοσολογικές εξετάσεις. Η προσβολή της σπονδυλικής στήλης διαπιστώνεται από τα εξής:

  • Συμμετρική, αμφοτερόπλευρη σκλήρυνση και διάβρωση του οστού των ιερολαγονίων αρθρώσεων.
  • Αργότερα, αγκύλωση της εν λόγω άρθρωσης.
  • Ασβεστοποίηση των συνδέσμων και των διαρθρώσεων της σπονδυλικής στήλης με μία ουραία προς κεφαλική κατεύθυνση, που δίνει στα σώματα των σπονδύλων την χαρακτηριστική εν είδει <<baboo>> εμφάνιση.

Τι θεραπεία υπάρχει;

Η θεραπεία ξεκινά με φυσιοθεραπεία του αρρώστου. Αναλγητικά και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη είναι πολύ αποτελεσματικά στην ανακούφιση από τον πόνο. Εγχύσεις κορτικοστεροειδών και διφωσφονικών αλάτων επιτυγχάνουν ανακούφιση του πόνου. Η χειρουργική θεραπεία ενδείκνυται μόνο σε πολύ προχωρημένη μορφή της νόσου, πχ σε σοβαρή οσφυϊκή στένωση.

Βιβλιογραφία.

1). McVeigh CM, Cairns AP: Diagnosis and management of ankylosing spondylitis. BMJ  2006; 333:581-585.

2). Wollheim FA: Ankylosing spondylitis.   In: Kelly WM, Harris JED, Ruddy S, ed. Textbook of Rheumatology,  4th ed. Philadelphia: Saunders; 1993:943-960.

3). Dakwar E, Reddy J, Vale FL, Uribe JS: A review of the pathogenesis of ankylosing spondylitis. Neurosurg Focus  2008; 24:E2.

Γράφτηκε από

Comments are closed.