ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΛΑΓΟΝΙΑΣ ΠΕΡΙΤΟΝΙΑΣ

 Η τεχνική αυτή αφορά τον αποκλεισμό του μηριαίου νεύρου και χρησιμοποιείται σε χειρουργικές επεμβάσεις που αφορούν την πρόσθια επιφάνεια του μηρού μέχρι το γόνατο και στην μετεγχειρητική αναλγησία της περιοχής.

 

Ανατομία του μηριαίου νεύρου

Σχηματίζεται απόκλάδους των Ο2, Ο3 και Ο4 νευρικών ριζών της οσφυϊκής μοίρας του νωτιαίου μυελού και αποτελεί τον μεγαλύτερο κλάδο του οσφυϊκού πλέγματος. Εισέρχεται στον μηρό κάτω από τον βουβωνικό σύνδεσμο, μεταξύ του ψωϊτη και του λαγόνιου μυός και εντοπίζεται κάτω από την λαγόνιο περιτονία.

Το έξω μηριαίο δερματικό νεύρο σχηματίζεται από κλάδους της δεύτερης και της τρίτης οσφυϊκής ρίζας και εντοπίζεται εγγύς του μηριαίου νεύρου, στο έξω όριο του ψοϊτη μυός. Το θυροειδές νεύρο σχηματίζεται από κλάδους της δεύτερης, τρίτης και τέταρτης οσφυϊκής ρίζας και πορεύεται στο έσω όριο του ψοϊτη μυός. Ο αποκλεισμός της λαγόνιας περιτονίας περιλαμβάνει και τα τρία αυτά νεύρα.

Τι νευρώνουν αυτά τα νεύρα;

  • Μηριαίο νεύρο: πρόσθια και έσω επιφάνεια του μηρού και της κνήμης και δερματική νεύρωση της έσω και έξω επιφάνειας του μηρού.
  • Έξω μηριαίο δερματικό νεύρο: αισθητικό νεύρο για την έξω επιφάνεια του μηρού, του γλουτού και την άρθρωση του γόνατος.
  • Θυροειδές νεύρο: αισθητική νεύρωση στην έσω επιφάνεια του μηρού και στην άρθρωση του ισχίου.

Τι τεχνική ακολουθείται;

  • Πρώτα αναγνωρίζονται το οδηγά σημεία για την τοποθέτηση της βελόνας.
  • Κατά την εισαγωγή της βελόνας πρώτα διαπερνάται η πλατιά περιτονία και στην συνέχεια η λαγόνιος περιτονία, στο πλάνο της οποίας εντοπίζεται το μηριαίο νεύρο.
  • Η βελόνα σταθεροποιείται σε αυτό το επίπεδο και εγχύουμε το τοπικό αναισθητικό.
  • Αν ο ασθενής αναφέρει πόνο ή παραισθησία κατά την έγχυση, αποσύρουμε ελαφρά την βελόνα και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία εφόσον ο ασθενής δεν αναφέρει τέτοια συμπτώματα.

 

Τεχνική με εφαρμογή διεγέρτη νεύρου

 

ü  Χρησιμοποιείται μια ειδικά μονωμένη βελόνα.

ü  Εισάγουμε την βελόνα αναμένοντας σύσπαση του τετρακεφάλου ( με εφαρμογη ρεύματος δια μέσω της βελόνας. )

ü  Μείωση της έντασης του ρεύματος όταν διαπιστώνεται μέγιστη σύσπαση του τετρακεφάλου.

ü  Μετά την έγχυση 1ml τοπικού αναισθητικού, οι συσπάσεις αρχίζουν να υποχωρούν.

ü  Τα υπόλοιπα βήματα ισχύουν όπως και στην προηγούμενη τεχνική.

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

Morgan, G.E. & Mikhail, M. (2006). Peripheral nerve blocks. In G.E. Morgan et al Clinical Anesthesiology, 4th edition. New York: Lange Medical Books.

Wedel, D.J. & Horlocker, T.T. Nerve blocks. In Miller’s Anesthesia 6th edtion. Miller, RD ed. Pages 1685-1715. Elsevier, Philadelphia, Penn. 2005.

Wedel, D.J. & Horlocker, T.T. (2008). Peripheral nerve blocks. In D.E. Longnecker et al (eds) Anesthesiology. New York: McGraw-Hill Medical.

 

Comments are closed.