ΙΠΠΟΥΡΙΔΙΚΗ ΝΕΥΡΟΛΥΣΗ Racz

Oι επισκληρίδιες συμφύσεις συνήθως αναπτύσσονται μετά από αιμορραγία στον επισκληρίδιο χώρο, σε έδαφος προηγηθείσας επέμβασης στην οσφυϊκή μοίρα. Οι συμφύσεις αυτές εμπλέκονται στην ανάπτυξη πόνου επειδή καθηλώνουν τις νευρικές ρίζες σε μια θέση, καθιστώντας την ρίζα ευάλωτη σε δυνάμεις τάσεως και πίεσης.

Η επισκληρίδια επιφυσιόλυση , η οποία αναπτύχθηκε το 1989 από τον Gabor Racz, είναι μια θεραπευτική παρέμβαση στην αντιμετώπιση της χρόνιας αυχεναλγίας και οσφυαλγίας που δεν έχει ανταποκριθεί σε συντηρητικές θεραπείες.  Η τεχνική απαιτεί καθετηριασμό του επισκληριδίου χώρου και αντιμετωπίζει τον πόνο αφαιρώντας ίνώδη ιστό από τον επισκληρίδιο χώρο, ιστού ο οποίος μπορεί να εμποδίσει την άμεση εφαρμογή φαρμάκων στον νευρικό ή άλλους ιστούς. Η τεχνική έχει ως εξής:

 

  • Μα ειδική βελόνα εισέρχεται στον επισκληρίδιο χώρο είτε δια μέσω των πετάλων των σπονδύλων , είτε δια μέσω των νευρικών τρημάτων.
  • Την προώθηση της βελόνας ακολουθεί η εισαγωγή του ειδικού καθετήρα Racz και μέσω αυτού του καθετήρα και υπό ακτινολογικό έλεγχο με την χρήση σκιαγραφικού, εγχύεται επισκληρίδια τοπικό αναισθητικό και κορτικοστεροειδή.
  • Λύση των συμφύσεων επέρχεται με αργή και διακεκομμένη έγχυση υπέρτονου φυσιολογικού ορού.
  • Η λύση των συμφύσεων επιτυγχάνεται με χειρισμό του καθετήρα και με τον υπέρτονο ορό.
  • Η τεχνική περιλαμβάνει την έγχυση υαλουρονιδάσης, βουπιβακαϊνης, τριαμκινολόνης και NaCl 10 % την πρώτη ημέρα. Απαιτείται η παραμονή του καθετήρα για τρεις ημέρες με την πραγματοποίηση εγχύσεων βουπιβακαϊνης και υπέρτονου φυσιολογικού ορού την 2η και 3η ημέρα.

Ποιες είναι οι ενδείξεις της μεθόδου;

 

Σύνδρομο μετά πεταλεκτομή

Επισκληρίδιες συμφύσεις

Συμπιεστικά κατάγματα σπονδύλων

Εκφυλιστική νόσος του μεσοσπονδυλίου δίσκου

Ριζιτική συνδρομή

Ανθεκτική, πολλαπλών επιπέδων, εκφυλιστική αρθρίτιδα

Οι περισσότεροι ασθενείς χρειάζονται πολλές συνεδρίες συμφυσιόλυσης για να τους προσφερθεί μακροχρόνια ακακούφιση από τον πόνο. Προτείνεται η επισκληρίδια συμφυσιόλυση να πραγματοποιείται με μεσοδιαστήματα 4 – 6 εβδομάδων ενώ η ανακούφιση των συμπτωμάτων μετά από κάθε συνεδρία διαρκεί μεσοσταθμικά για δύο με τρείς μήνες.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ.

 

Aetna. “Back Pain—Invasive Procedures.” Clinical Policy Bulletins (Number 0016). May 28, 2004.

The Regence Group. “Lysis of Epidural Adhesions Using Hypertonic Solutions and/or Epidural Catheters.” TRG Medical Policy (surgery section, policy number 94). Original effective date February 1999; revised effective date August 26, 2003.

National Institute for Clinical Excellence. “Endoscopic epidural procedures.” Interventional Procedure Consultation Document. February 2004.

Comments are closed.