ΝΕΥΡΟΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΣΩ ΔΙΕΓΕΡΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΗΣ ΝΕΥΡΙΚΗΣ ΔΙΕΓΕΡΣΗΣ ΝΩΤΙΑΟΥ ΜΥΕΛΟΥ

Τι σημαίνει περιφερική νευρική διέγερση;

 

Κλασσικά , ο όρος αυτός ( PNS ) αναφέρεται σε μια μέθοδο όπου ηλεκτρικές ώσεις μεταβιβάζονται άμεσα στο περιφερικό νεύρο. Οι σύγχρονες εφαρμογές της τεχνικής προκαλούν παραισθησία στην περιφερική εκείνη περιοχή του σώματος που παριστά την περιοχή αισθητικής κάλυψης του νεύρου. Τα καλύτερα παραδείγματα εφαρμογής αυτής της αρχής αφορούν την διέγερση των ινιακών νεύρων όπου οι παραισθησίες γίνονται αντιληπτές σε όλη την έκταση του θόλου του κρανίου, με το ηλεκτρόδιο να είναι τοποθετημένο στην κρανιοαυχενική συμβολή , ή με την διέγερση των υποκόγχιων νεύρων, που προκαλεί υπαισθησία στα δόντια της άνω γνάθου και στο άνω χείλος, με το ηλεκτρόδιο να τοποθετείται δίπλα στο υποκόγχιο τρήμα.

Σε αντίθεση με την κλασσική  PNS, η υποδόρια περιφερική νευροτροποποίηση ( PSNS )  στηρίζεται στην διέγερση μικρότερων νεύρων ή ακόμα και νευρικών απολήξεων και οι παραισθησίες γίνονται αντιληπτές στην γειτονία του ηλεκτροδίου.

 

Ποίες είναι οι συνήθεις ενδείξεις;

 

Το δεδομένο ότι το περιφερικό νευρικό σύστημα διανέμεται σε όλη την επιφάνεια του σώματος ,μεταφράζεται στην ικανότητα αυτής της τεχνικής να αντιμετωπίσει πρακτικά οποιοδήποτε εντοπισμένο σύνδρομο πόνου. Έχει εφαρμοσθεί με επιτυχία στην αντιμετώπιση πόνου που αφορά τα άνω και κάτω άκρα, τον κορμό, την οσφυϊκή χώρα, την κοιλιά και την βουβωνική χώρα, το πρόσθιο και το οπίσθιο θωρακικό τοίχωμα ( πόνος μετά από στερνοτομή και μεσοπλεύριος νευραλγία ), και στην κρανιοπροσωπική περιοχή.

Αρχικά η τεχνική εφαρμόσθηκε σε ασθενείς με επώδυνες περιφερικές νευροπάθειες των άκρων, κυρίως λόγω τραυματικής βλάβης κάποιου νεύρου που αργότερα αποτελούσε τον στόχο της διέγερσης.  Αυτό οδήγησε στην εφαρμογή του PNS στην θεραπεία του χρόνιου πόνου λόγω:

 

Νευροπάθειας μετεγχειρητικής ή από παγίδευση.

Συνδρόμου σύμπλοκου περιοχικού πόνου τύπου Ι και ΙΙ.

 

Οι ασθενείς οι οποίοι ανταποκρίνονται καλύτερα σε αυτή την θεραπεία είναι εκείνοι στους οποίους η μετάδοση του πόνου γίνεται μέσω κυρίως αισθητικών νεύρων, εφόσον τα μεικτά και τα κυρίως κινητικά νεύρα δεν ανέχονται καλά την PNS, καθότι κινητικά φαινόμενα που προκύπτουν εξαιτίας της διέγερσης, αποτρέπουν την αύξηση της έντασης του σήματος που απαιτείται για την καταστολή του πόνου.

Χρόνιος νευροπαθητικός πόνος του αυχένα, θώρακα, κοιλιάς, οσφύος και πυέλου έχουν αντιμετωπισθεί με επιτυχία με PNS και PSNS. Άλλα παραδείγματα είναι τα εξής:

 

Εντοπισμένη αυχεναλγία.

Πόνος του θωρακικού τοιχώματος.

Κατάγματα ωμοπλάτης.

Θωρακική μυελοπάθεια.

Κοκκυγοδυνία.

 

Για την θεραπεία χρησιμοποιήθηκαν υποδόρια ηλεκτρόδια εμφυτευμένα πολύ κοντά στην περιοχή του πόνου, ηλεκτρόδια που εμφυτεύτηκαν μακριά αναμεταξύ τους και συνδυασμοί υποδόριων και επισκληριδίων ηλεκτροδίων.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

Goroszeniuk T, Kothari S, Hamann W, Subcutaneous neuromodulating implant targeted at the site of pain, Reg Anesth Pain Med, 2006;31:168–71.

Lipov EG, ‘Hybrid neurostimulator’: simultaneous use of spinal cord and peripheral nerve field stimulation to treat low back and leg pain. In: Slavin KV (ed.), Peripheral Nerve Stimulation, Basel: Karger, 2011;147–55.

Paicius RM, Bernstein CA, Lempert-Cohen C, Peripheral nerve field stimulation for the treatment of chronic low back pain: preliminary results of long-term follow-up: a case series, Neuromodulation, 2007;10:279–90.

 

 

Comments are closed.