Οσφυϊκή Νευροτομή με Ραδιοσυχνότητες

Η νευροτομή με ραδιοσυχνότητες του έσω κλάδου ενός οσφυϊκού νεύρου είναι μια ελάχιστα περεμβατική τεχνική που καυτηριάζει τις νευρικές ίνες ,μέσω πολύ εντοπισμένης παραγωγής θερμότητας, που είναι υπεύθυνες για την αντίληψη του πόνου στις ζυγοαποφυσιακές αρθρώσεις ( facet joints ). H τεχνική αυτή εφαρμόζεται όταν:

  • Όταν έχει αποδειχθεί ότι οι αρθρώσεις αυτές ευθύνονται για τον πόνο ( εντοπισμένη έγχυση στις αρθρώσεις αναισθητικών προκαλεί ύφεση της συμπτωματολογίας ).
  • Όταν ο πόνος δεν έχει υφεθεί με άλλες θεραπευτικές παρεμβάσεις.

Κάθε νευρική ρίζα του νωτιαίου μυελού χορηγεί ένα μικρό κλάδο, που ονομάζεται έσω κλάδος, οποίος νευρώνει αισθητικά τα facet joints. Το πρώτο στάδιο στην διαδικασία είναι η διαγνωστική έγχυση αναισθητικού στην περιοχή του νευρικού κλάδου. Εάν ο ασθενής αισθάνεται βελτίωση μετά την έγχυση, έχει θέση η εκτέλεση της επέμβασης. Η ανακούφιση από τον πόνο που δημιουργείται μετά την αποστέρηση της αισθητικής νεύρωσης από τα facet joints μέσω της πρόκλησης θερμικής βλάβης με ραδιοσυχνότητες, διαρκεί αρκετούς μήνες. Σε ορισμένους ασθενείς ο πόνος δεν επανέρχεται ποτέ. Η τεχνικά επιτυχημένη νευροτομή θεωρητικά αποτρέπει την μεταφορά του επώδυνου ερεθίσματος μέσω του καυτηριασμένου νεύρου, οπότε ο ασθενής δεν αισθάνεται ή δεν αντιλαμβάνεται κλινικά ότι πάσχει από νόσο αυτών των αρθρώσεων. Η προκαλούμενη βλάβη δεν έχει άλλες ανεπιθύμητες δράσεις καθότι ο κλάδος που υφίσταται την νευροτομή δεν παρέχει αισθητικότητα ούτε νευρώνει μύες των κάτω άκρων ( ή των άνω άκρων αν πρόκειται για την αυχενική μοίρα ).

Η μόνη τους λειτουργική σημασία είναι η παροχή αισθητικής νεύρωσης σε αυτές τις αρθρώσεις και τους παρακείμενους συνδέσμους και ελέγχει ένα μικρό, βραχύ μυ, τον πολυσχιδή μυ, στην αυχενική και σε όλη την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι δεν υπάρχει κανένα κλινικό ή λειτουργικό επακόλουθο από την απονεύρωση αυτού του μυός.

Πως γίνεται η επέμβαση;

  • Αποστειρώνεται τοπικά το δέρμα της περιοχής όπου θα γίνει η επέμβαση.
  • Τοπικά εγχύεται τοπικό αναισθητικό που προκαλεί ενίοτε τοπικό αίσθημα νυγμού.
  • Με ακτινολογική καθοδήγηση προωθείται μια ειδική βελόνη για την πρόκληση βλαβών με ραδιοσυχνότητες προς την κατεύθυνση του στοχευόμενου έσω κλάδου του οσφυϊκού νεύρου.
  • Ηλεκτρικό ρεύμα μικρής έντασης διοχετεύεται δια μέσω της άκρης της βελόνας των ραδιοσυχνοτήτων για να βεβαιωθεί η εγγύτητα της βελόνας με τον ενλόγω κλάδο και όχι με άλλα μείζονα νευρικά στελέχη. Αυτό μπορεί να προκαλέσει το γνωστό επώδυνο ερέθισμα στον ασθενή ή και μια μικρή μυϊκή σύσπαση των μυών της οσφύος.
  • Στην συνέχεια το εν λόγω νεύρο υφίσταται βλάβη και <<αναισθητοποιείται>>, οπότε ο ασθενής δεν αισθάνεται σχεδόν τίποτα για όσο χρόνο προκαλούμε θερμική βλάβη στο νεύρο, για ένα περίπου λεπτό.
  • Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται για 1 – 5 επιπλέον νεύρα και ο συνολικός χρόνος της επέμβασης υπολογίζεται στα 30 λεπτά.

Τι περιμένουμε μετά την επέμβαση;

Ο ασθενής πηγαίνει σπίτι του 30 – 60 λεπτά μετά την επέμβαση και δεν επιτρέπεται να οδηγήσει για μία ημέρα.

Οι δραστηριότητες του ασθενούς πρέπει να περιορισθούν για δύο ημέρες.

Δύναται να παρουσιασθεί μια ήπια οσφυαλγία για τις επόμενες 1 – 4 ημέρες. Ο πόνος προκαλείται από μυϊκό σπασμό και ευερεθιστότητα των μυών λόγω της εξελισσόμενης καταστροφής των νευρικών ινών, για 7 – 14 ημέρες μετά την επέμβαση.

Για την επίτευξη ανακούφισης από τον πόνο απαιτούνται 2 – 3 εβδομάδες.

Ενίοτε, οι ασθενείς αναφέρουν ήπια αδυναμία στην οσφύ για μερικές εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Οι νευρικές ίνες θα αναγεννηθούν αλλά ο πόνος μπορεί να μην υποτροπιάσει σε διάστημα 9 – 14 μηνών, ή και περισσότερο.

Σε περιπτώσεις υποτροπής του πόνου, υπάρχει η δυνατότητα επανάληψης της επέμβασης με την ίδια επιτυχία στους περισσότερους ασθενείς.

 

 

Comments are closed.