ΟΣΦΥΪΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΘΗΤΙΚΟΥ

Τι είναι ο αποκλεισμός αυτός;

 

Είναι η έκχυση φαρμάκων στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα, στο επίπεδο της οσφυϊκής μοίρας. Το συμπαθητικό νευρικό σύστημα είναι υπεύθυνο για τις αντιδράσεις του ανθρώπου σε καταστάσεις stress ή κινδύνου. Επιπλέον, η διέγερσή του προκαλεί την περιφερική αγγειοσύσπαση των αρτηριών σε όλα τα μέρη του σώματος.

 

Πως εμπλέκονται τα συμπαθητικά νεύρα στην αίσθηση του πόνου;

 

Μερικές φορές, ένα συμπαθητικό νεύρο μπορεί να διεγερθεί σαν αποτέλεσμα τραυματισμού ή οποιασδήποτε άλλης βλάβης του σώματος. Σε αυτήν την κατάσταση, το εν λόγω συμπαθητικό νεύρο προκαλεί την αγγειοσυστολή των αρτηριών στο σύστοιχο χέρι ή πόδι, και τα αγγεία αυτά παραμένουν συνεσπασμένα με αποτέλεσμα την φτωχή κυκλοφορία στο άκρο. Ο ασθενής μπορεί να αντιληφθεί πόνο και πιθανώς οίδημα στο άκρο, διαταραχές των ονύχων, ασυνήθεις χρωματισμούς του δέρματος και αλλαγή της θερμοκρασίας του άκρου. Εάν οι ώσεις που μεταφέρονται με το συμπαθητικό νεύρο αποκλεισθούν, τα αγγεία διατείνονται, η κυκλοφορία βελτιώνεται, και ο πόνος μπορεί να υποχωρήσει.

 

Ποιες καταστάσεις αντιμετωπίζονται με τον αποκλεισμό του συμπαθητικού;

Η πιο συχνά αντιμετωπιζόμενη κατάσταση είναι η αντανακλαστική συμπαθητική δυστροφία που είναι γνωστή και ως σύνδρομο σύμπλοκου περιοχικού πόνου. Οι αποκλεισμοί αυτοί μπορούν επίσης να εφαρμοσθούν σε καταστάσεις όπου η αυξημένη αρτηριακή κυκλοφορία ενός άκρου θα ήταν επωφελής για την επούλωση, όπως στην διαβητική νευροπάθεια ή σε τραύματα με βραδεία επούλωση.

Πως γίνεται ο αποκλεισμός;

Ο ασθενής τοποθετείται σε πρηνή θέση.

Εφαρμόζεται τοπική αντισηψία του δέρματος και τοπική αναισθησία στην περιοχή όπου θα εισαχθεί η βελόνα.

Υπό ακτινολογική καθοδήγηση, η βελόνα τοποθετείται σωστά εντός του πλέγματος.

Ο γιατρός εγχύει σκιαγραφικό και λαμβάνονται ακτινογραφίες για να εξακριβωθεί η θέση της βελόνας και να βεβαιωθούμε ότι στην συνέχεια το φάρμακο θα εγχυθεί στην σωστή περιοχή.

Αφού βεβαιωθούμε για την σωστή θέση της βελόνας στο οσφυϊκό πλέγμα, εφχύουμε μείγμα τοπικού αναισθητικού και κορτικοειδών.

Μετά τον αποκλεισμό του συμπαθητικού, παρατηρούμε ότι τα πόδια του αρρώστου παρουσιάζουν αυξημένη θερμοκρασία, τα αισθάνεται ζεστά, το χρώμα του δέρματός τους γίνεται κόκκινο και τα αιμοφόρα αγγεία τους είναι διατεταμένα.

 

 

 

Comments are closed.