Ιδιοπαθής Ενδοκράνια Υπέρταση

Ιδιοπαθής Ενδοκράνια Υπέρταση

Ο ψευδοόγκος εγκεφάλου οφείλεται στην αυξημένη πίεση του υγρού που υπάρχει στον εγκέφαλο και οφείλεται στην δυσκολία της απορρόφησης του υγρού. Ονομάζεται έτσι λόγω του ότι η κλινική του εικόνα συχνά προσομοιάζει εκείνη ενός όγκου του εγκεφάλου.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΝΩΤΙΑΙΟΥ ΥΓΡΟΥ (ΕΝΥ)

Ο εγκέφαλος έχει 4 κοιλότητες όπου φυσιολογικά κυκλοφορεί το ΕΝΥ και οι οποίες επικοινωνούν μεταξύ τους. Τελικά το ΕΝΥ απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος. Για να διατηρηθεί φυσιολογική η πίεση μέσα στον εγκέφαλο, η παραγωγή, η ροή και η απορρόφηση του Ε.Ν.Υ πρέπει να είναι σε ισορροπία.

Σε ασθενείς με ιδιοπαθή ενδοκράνια υπέρταση, η πίεση εντός του εγκεφάλου αυξάνεται και παρατηρούνται χρόνιες, σοβαρές κεφαλαλγίες και διαταραχές όρασης που μπορεί να οδηγήσουν σε τύφλωση. Η παθολογική αυτή οντότητα αφορά κυρίως νέες γυναίκες που είναι υπέρβαρες.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

 • Χρόνιες, σοβαρές κεφαλαλγίες.
 • Εμβοές των ώτων.
 • Θάμβος όρασης.
 • Διπλωπία
 • Οίδημα οπτικής θηλής (της αρχής του οπτικού νεύρου).
 • Τύφλωση.

Πως γίνεται η διάγνωση;

 • Κλινική εξέταση.
 • Αξονική ή μαγνητική τομογραφία. Η ερμηνεία των ευρημάτων των εξετάσεων αυτών πρέπει να γίνεται ιδιαίτερα προσεκτικά επειδή δεν διαπιστώνεται συνήθως αύξηση του μεγέθους των κοιλιών. Οι εξετάσεις αυτές περισσότερο χρησιμοποιούνται για τον αποκλεισμό άλλων παθολογικών καταστάσεων.
 • Εκτίμηση της περιφερικής και κεντρικής όρασης και του πιθανού οιδήματος της οπτικής θηλής από οφθαλμίατρο.
 • Εάν δεν υπάρχει σαφής διάγνωση, απαιτείται οσφυϊκή παρακέντηση για άμεση μέτρηση της πίεσης του Ε.Ν.Υ οπότε και τίθεται με ασφάλεια η διάγνωση. Αυτό πρέπει να γίνεται πάντα σε περιπτώσεις αμφιβολίας γιατί η καθυστέρηση της διάγνωσης και θεραπείας μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση.

Τι θεραπείες υπάρχουν;

ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚH ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Στις περισσότερες περιπτώσεις η κατάσταση αντιμετωπίζεται επαρκώς με απώλεια βάρους και χορήγηση κορτιζόλης για περιορισμό του οιδήματος του οπτικού νεύρου. Εάν αυτός ο συνδυασμός δεν είναι αποτελεσματικός, απαιτείται χειρουργική επέμβαση για μόνιμη παροχέτευση του πλεονάζοντος εγκεφαλονωτιαίου υγρού.


ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Υπάρχουν δύο εναλλακτικές επιλογές για την παροχέτευση του υγρού.

 1. Βαλβίδα κοιλιοπεριτοναϊκής παροχέτευσης όπου το υγρό από τις κοιλίες του εγκεφάλου παροχετεύεται στην κοιλιά.
 2. Βαλβίδα οσφυοπεριτοναϊκής παροχέτευσης όπου το υγρό παροχετεύεται από την οσφυϊκή χώρα.

Ο σκοπός της παροχέτευσης είναι η αφαίρεση της σωστής ποσότητος υγρού ώστε ο ασθενής να ανακουφισθεί από τα συμπτώματα. Το πιο κρίσιμο θέμα σε αυτούς τους ασθενείς είναι η αντιμετώπιση του οιδήματος του οπτικού νεύρου και η αποφυγή της τύφλωσης.

 

Βιβλιογραφία

 1. Κarahalios DG et al. Elevated intracranial venous pressure as a universal mechanism in pseudotumor  cerebri of varying etiologies. Neurology 1996 (46) 198 – 202.
 2. Le H et al. Lumboperitoneal shunting as a treatment for slit ventricle syndrome. Pediatric Neurosurg 2002 (36) 178 – 182.
 3. Cowan JA et al. The syndrome of hydrocephalus in young and middle – age adults. Neurol Res 2005 (27) 540 – 547.

Δείτε σε βίντεο

Copyright ©2021 Brain-Spine.gr. All rights Reserved

Powered by MayaGraphics