Κύστες του Θυλάκου του Rathke

Κύστες του Θυλάκου του Rathke

Τι είναι οι Κύστες του Θυλάκου του RATHKE;

Aποτελούν κυστικόμορφες αλλοιώσεις που πληρούνται από υγρό και εντοπίζονται στην περιοχή της υπόφυσης. Πολλές φορές είναι ασυμπτωματικές και αποτελούν τυχαίο εύρημα μιας μαγνητικής τομογραφίας.

Τι συμπτώματα προκαλούν;

  • Κεφαλαλγία.
  • Διαταραχές όρασης.
  • Μεταβολή της διάθεσης και συμπεριφοράς.
  • Μεταβολή βάρους.
  • Άποιος διαβήτης (οφείλεται στην υπερβολική απέκκριση νερού λόγω ανεπάρκειας της αντιδιουρητικής ορμόνης που είναι υπεύθυνη για την κατακράτηση ύδατος από τους νεφρούς)

Πως τίθεται η διάγνωση;

Η μέτρηση των επιπέδων των ορμονών της υπόφυσης σε δείγματα αίματος και ούρων και η απεικόνιση της περιοχής με μαγνητική τομογραφία είναι απαραίτητα για την διάγνωση. Συχνά χρησιμοποιούμε και την αξονική τομογραφία επειδή αναδεικνύει καλά τις εναποθέσεις ασβεστίου που χαρακτηρίζουν αυτούς τους όγκους.

Πως γίνεται η θεραπεία;

Η μόνη αποτελεσματική θεραπεία είναι η ολική εξαίρεση του όγκου που γίνεται συνήθως με κρανιοτομή. Σε περιπτώσεις όγκων που δεν αφαιρούνται πλήρως, έχει νόημα η εφαρμογή συμπληρωματικής θεραπείας με στερεοτακτική ακτινοθεραπεία. Ανεξαρτήτως όμως από την εφαρμοζόμενη τακτική, οι ασθενείς μετά την θεραπεία είναι πολύ πιθανόν να χρειασθούν ορμονική θεραπεία υποκατάστασης της υπόφυσης.


Βιβλιογραφία

  1. Russel DS et al. Pathology of tumours of the central nervous system. Williams & Wilkins 1989 (695 – 702).

Δείτε σε βίντεο

Copyright ©2021 Brain-Spine.gr. All rights Reserved

Powered by MayaGraphics