Εφαρμογή παλμικής ραδιοσυχνότητας σε εκφυλισμένο μεσοσπονδύλιο δίσκο

Εφαρμογή παλμικής ραδιοσυχνότητας σε εκφυλισμένο μεσοσπονδύλιο δίσκο

 Ανατομία και εκφύλιση του μεσοσπονδυλίου δίσκουΑνατομία

Τι είναι ο μεσοσπονδύλιος δίσκος
Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος είναι σαν ένα μαξιλάρι ανάμεσα στους σπονδύλους. Ο λόγος ύπαρξης του είναι να δουλεύει σαν αμορτισέρ απορροφώντας τους κραδασμούς της σπονδυλικής στήλης και να αφήνει χώρο ανάμεσα στους σπονδύλους από όπου βγαίνουν τα νεύρα προς την περιφέρεια. Αποτελείται από δύο τμήματα ,ένα πιο σκληρό στην περιφέρειά του, που ονομάζεται ινώδης δακτύλιος (φανταστείτε το σαν ελαστικό αυτοκίνητου) και ένα στο κέντρο του πιο μαλακό σαν ζελές που ονομάζεται πηκτοειδής πυρήνας.

Εκφύλιση του μεσοσπονδυλίου δίσκου είναι η διακοπή της συνέχειας του ινώδους δακτυλίου (δημιουργία ρωγμών) και η αλλοίωση της σύστασης του πηκτοειδούς πυρήνα (αφυδάτωση και απώλεια της ελαστικότητας του). Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η ελάττωση του ύψους του μεσοσπονδυλίου δίσκου (και του μεσοσπονδυλίου διαστήματος) και η εξ αυτού ελάττωση του χώρου (τρήμα) που εξέρχονται τα νεύρα.

Συμπτώματα

Σε εκφύλιση δίσκου της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης  ο πόνος εντοπίζεται κυρίως στο κέντρο του αυχένα με πιθανή αντανάκλαση στην ωμοπλάτη. Είναι πόνος βαθύς σαν μαχαιριά ο οποίος  αυξάνεται με τη στροφή και την κάμψη του κεφαλιού προς τα πίσω.Ελαττώνεται με την κάμψη του κεφαλιού προς τα κάτω.

Σε εκφύλιση δίσκου της οσφυικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης  ο πόνος εντοπίζεται κυρίως στο κέντρο της μέσης  με πιθανή αντανάκλαση στα πόδια. Είναι πόνος βαθύς σαν μαχαιριά,  ο οποίος  αυξάνεται με τη στροφή και την κάμψη του σώματος προς τα πίσω.Ελαττώνεται με την κάμψη του σώματος προς τα κάτω.

Επέμβαση - Εφαρμογή παλμικής ραδιοσυχνότητας σε εκφυλισμένο μεσοσπονδύλιο δίσκο
Στόχος της επέμβασης

Στόχος της επέμβασης είναι να ελαττώσουμε τον πόνο που προέρχεται από τον εκφυλισμένο δίσκο. Αυτό το καταφέρνουμε εφαρμόζοντας στον δίσκο την τεχνική της παλμικής ραδιοσυχνότητας απενεργοποιώντας συγκεκριμένους υποδοχείς πόνου που βρίσκονται μέσα στον μεσοσπονδύλιο δίσκο.

Επέμβαση

Ο ασθενής ξαπλώνει σε πρηνή θέση ( μπρούμυτα ) και παραμένει σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης ξύπνιος. Με τη βοήθεια ακτινοσκοπικού μηχανήματος και με τοπική αναισθησία τοποθετούμε μια βελόνα μέσα στον μεσοσπονδύλιο δίσκο.

Ελέγχουμε με τη βοήθεια ειδικών μηχανημάτων τη σωστή θέση της βελόνας, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα προκαλέσουμε βλάβη (αισθητικό και κινητικό τεστ) και εφαρμόζουμε την τεχνική των ραδιοσυχνοτήτων.

 

Δείτε τα τελευταία νέα μας

Copyright ©2021 Brain-Spine.gr. All rights Reserved

Powered by MayaGraphics