Λαπαροσκοπική Σπονδυλοδεσία

Λαπαροσκοπική Σπονδυλοδεσία

Τι είναι η Λαπαροσκοπική πρόσθια οσφυϊκή σπονδυλοδεσία;

Λαπαροσκοπική σπονδυλοδεσία ονομάζεται η σπονδυλοδεσία που γίνεται με λαπαροσκοπική αντί για ανοιχτή τεχνική. Λέγοντας σπονδυλοδεσία, εννοούμε την σταθερή ένωση μεταξύ δύο σπονδύλων, που πραγματοποιείται με την τοποθέτηση ειδικών μεταλλικών εμφυτευμάτων και οστικών μοσχευμάτων ώστε να γίνει συνοστέωση μεταξύ τους. Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζονται διάφορα αίτια χρόνιας οσφυαλγίας ή προλαμβάνονται νευρολογικές επιπλοκές απο σπονδυλική αστάθεια.

Η πρόσθια οσφυική σπονδυλοδεσία αφορά προσπέλαση της πρόσθιας επιφάνειας δύο οσφυικών σπονδύλων και πραγματοποίηση από μπροστά της μεταξύ τους ένωσης. Αυτό κλασικά γίνεται μέσω μίας μεγάλης τομής περίπου 15-20 εκατοστών στο πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα και συνοδεύεται από σημαντική απώλεια αίματος και μετεγχειρητική νοσηρότητα. Μέσα από την τομή αυτή ο χειρουργός παρεκτοπίζει τα κοιλιακά σπλάχνα για να φτάσει στην πρόσθια επιφάνεια της οσφυικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης και να πραγματοποιήσει την σπονδυλοδεσία.

Λαπαροσκοπική Σπονδυλοδεσία

Αντίθετα με την λαπαροσκοπική τεχνική, η προσπέλαση γίνεται μέσω τεσσάρων μικρών οπών (~1 εκ) στο κοιλιακό τοίχωμα, μέσα από τις οποίες εισάγεται το ενδοσκόπιο και τα λαπαροσκοπικά εργαλεία. Τα κοιλιακά σπλάχνα παρεκτοπίζονται με προσοχή και το ενδοσκόπιο προωθείται μπροστά από την οσφυική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, παρέχοντας στον χειρουργό εξαιρετικό οπτικό πεδίο για την πραγματοποίηση της σπονδυλοδεσίας. Η επέμβαση ολοκληρώνεται με τα ειδικά ενδοσκοπικά εργαλεία και περιλαμβάνει την αφαίρεση του μεσοσπονδύλιου δίσκου, την προετοιμασία των δισκικών επιφανειών των σπονδύλων και την τοποθέτηση ενός μεγάλου, λορδωτικου, μεταλλικού κλωβού με οστικό μόσχευμα μεταξύ των σπονδυλικών σωμάτων. Συχνά κρίνεται απαραίτητο να πραγματοποιηθεί συμπληρωματικά και οπίσθια σπονδυλοδεσία, δηλαδή προσπέλαση και της οπίσθιας επιφάνειας των σπονδύλων και τοποθέτηση μεταλλικών βιδών και ράβδων καθώς και μοσχευμάτων για την ενίσχυση της σπονδυλοδεσίας και επιπλέον σταθερότητα. Αυτό το κομμάτι της επέμβασης μπορεί επίσης να γίνει είτε ανοιχτά με μεγάλη τομή, είτε διαδερμικά με μικρές τομές (~1εκ) και ειδικά εργαλεία.

Η λαπαροσκοπική πρόσθια σπονδυλοδεσία όταν γίνεται σε συνδυασμό με διαδερμική οπίσθια, έχει πολλά και σημαντικά πλεονεκτήματα για τον ασθενή, μεταξύ των οποίων η σχεδόν μηδενική απώλεια αίματος, η μικρότερη διάρκεια νοσηλείας, η ταχύτερη κινητοποίηση του ασθενούς και το πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα.

Ενδείξεις

Οι ενδείξεις για λαπαροσκοπική σπονδυλοδεσία είναι ίδιες με τις ενδείξεις της ανοιχτής σπονδυλοδεσίας: Εκφυλιστική δισκική νόσο

 • Σπονδυλολίσθιση
 • Τραυματισμό
 • Εκφυλιστική σπονδυλική αστάθεια
 • Εκφυλιστικού τύπου σκολίωση
 • Ψευδάρθρωση – αναθεώρηση σπονδυλοδεσίας (αφαίρεση σπασμένων υλικών και πραγματοποίηση νέας σπονδυλοδεσίας)

Αντενδείξεις

Απόλυτη αντένδειξη λαπαροσκοπικής σπονδυλοδεσίας αποτελεί η παρουσία ενδοπεριτοναϊκής λοίμωξης ή φλεγμονώδους νόσου.
Σχετικές αντενδείξεις είναι η ύπαρξη ενδοπεριτοναϊκών συμφύσεων από προηγηθείσα επέμβαση ή ακτινοβολία καθώς και η αρτηριοσκλήρυνση των λαγόνιων αγγείων.

 

Βιβλιογραφία

 1. Frantzides CT, Zeni TM, et al. L5-S1 Laparoscopic Anterior Interbody Fusion. JSLS. 2006 Oct-Dec;10(4):488-92
 2. KleemanΤ. Laparoscopic anterior lumbar interbody fusion with single cage and percutaneous pedicle screw fixation. P44. Proceedings of the NASS 20th Annual Meeting / The Spine Journal. 2005 July, Volume 5, Issue 4, Supplement, Pages S130-S131.
 3. Inamasu J, Guiot BH. Laparoscopic anterior lumbar interbody fusion: a review of outcome studies. Minim Invasive Neurosurg. 2005 Dec;48(6):340-7.
 4. Beglaibter N, Zamir O, Milgrum M, et al. Laparoscopic anterior lumbar interbody spinal fusion. Harefuah. 2003;142(5):326-8, 400.
 5. Regan JJ, Aronoff RJ, Ohnmeiss DD, Sengupta DK. Laparoscopic approach to L4-L5 for interbody fusion using BAK cages: experience in the first 58 cases. Spine. 1999;24(20):2171-4.
 6. Mclaughlin MR, Zhang JY, Subach BR, Haid RW, Rodts GE. Laparoscopic anterior lumbar interbody fusion. Technical note. Neurosurg Focus. 1999;7(6):e8.
 7. Zucherman JF, Zdeblik TA, Bailey SA, Mahvi D, Hsu KY, Kohrs D. Instrumented laparoscopic spinal fusion: preliminary results. Spine. 1995;20(18):2029–2035
Σχετικά περιστατικά με σχόλια ασθενών
X. Σ.
X. Σ. 19/2/2021

Ήδη από την πρώτη επίσκεψη, για ενημέρωση, με «κέρδισε» ο κ. Πολυθοδωράκης. Μου έδωσε με τρόπο απλό να καταλάβω, την διαδικασία, από την αρχή ως το τέλος της. Απάντησε με σαφή τρόπο σε όλες μου τις ερωτήσεις. Φεύγοντας από το ιατρείο του, είχα ήδη αποφασίσει ότι θα τον εμπιστευόμουν, σε αυτή την τόσο δύσκολη και κρίσιμη για την ζωή μου, επέμβαση.

Την τρίτη ημέρα μετά  από την  πολύωρη επέμβαση (Σπονδυλοδεσία Θ4-Ι1) , σηκώθηκα από το κρεβάτι και περπάτησα.  Ο γιατρός και η ομάδα του, ήταν από την πρώτη στιγμή κοντά μου, ήταν και  είναι παρόντες, σε οτιδήποτε χρειάστηκα, μετά την επέμβαση. Όλα πήγαν κατ’ ευχήν, η αποκατάστασή μου είναι γρήγορη, η τομή σχεδόν δεν φαίνεται και η ζωή  μου έχει ξαναβρεί τους ρυθμούς της.

Μέσα από την καρδιά μου, θέλω να πω ένα μεγάλο «Ευχαριστώ» στον κ. Πολυθοδωράκη  και την ομάδα του, γιατί εκτός από έμπειροι, καταρτισμένοι και άξιοι γιατροί, είναι υπέροχοι άνθρωποι!

Δείτε τα τελευταία νέα μας

Copyright ©2021 Brain-Spine.gr. All rights Reserved

Powered by MayaGraphics