Πρόσθια Αυχενικη Σωματεκτομή και Σπονδυλοδεσία

Πρόσθια Αυχενικη Σωματεκτομή και Σπονδυλοδεσία

τομη προσθια αυχενικης σωματεκτομης και σπονδυλοδεσιαςΤι είναι η στένωση του αυχενικού νωτιαίου σωλήνα;

Ο νωτιαίος μυελός στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης έχει διάμετρο 9 mm και περιβάλλεται φυσιολογικά από εγκεφαλονωτιαίο υγρό στην πρόσθια και οπίσθια μοίρα του με διάμετρο 1 mm και στις δύο πλευρές του νωτιαίου σάκου. Συνεπώς, για να μην ασκείται πίεση στον νωτιαίο μυελό πρέπει η διάμετρος του σπονδυλικού καναλιού να είναι οπωσδήποτε 13 mm. Tα ανατομικά στοιχεία τα οποία εμπλέκονται στην παθογένεση της αυχενικής στένωσης έχουν στατικό και δυναμικό χαρακτήρα. Τα στατικά στοιχεία που εμπλέκονται είναι τα εξής:

 • Στένωση και προβολή του μεσοσπονδύλιου δίσκου.
 • Σχηματισμός οστεοφύτων.
 • Υπερτροφία των συνδέσμων και των αρθρικών αποφύσεων, που συνολικά προκαλούν τον κυκλοτερή περιορισμό του εύρους του σωλήνα.

Η μείωση αυτή του εύρους επιδεινώνεται με τις δυναμικές αλλαγές που παρατηρούνται, όπως με την πίεση που ασκείται επί του μυελού σε κινήσεις κάμψης από τα οστεόφυτα των σπονδυλικών σωμάτων. Στην έκταση υπάρχει οπισθιολίσθηση στο επίπεδο των μεσοσπονδυλίων διαρθρώσεων που πάλι περιορίζει το εύρος του σωλήνα. Επίσης, σε εκτατικές κινήσεις, διαπιστώνεται προς τα έσω πτύχωση του ωχρού συνδέσμου που προσφύεται στην έσω επιφάνεια των πετάλων των σπονδύλων, και εκ νέου στένωση του καναλιού. Αυτά όλα οδηγούν σε απώλεια της φυσιολογικής λόρδωσης της αυχενικής μοίρας και σε ανάπτυξη κύφωσης.

Όταν η στένωση του νωτιαίου σωλήνα γίνει σημαντική, τότε πιέζεται ο νωτιαίος μυελός ή διαταράσσεται η αιμάτωσή του και οδηγούμαστε σε αυχενική μυελοπάθεια.

αυχενικη σωματεκτομη και σπονδυλοδεσίαΠοια είναι τα συμπτώματά της αυχενικής μυελοπάθειας;

Η αυχενική μυελοπάθεια συνήθως εκδηλώνεται αρχικά με  ήπια συμπτώματα σε διάστημα μηνών ή ετών. Οι εκδηλώσεις του μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Σπαστικότητα κάτω άκρων με χαρακτηριστική δυσχέρεια στην βάδιση και ισορροπία, αστάθεια βάδισης, βαριά ή «μαγκωμένα» πόδια
 • Μούδιασμα ή και αδυναμία  στα χέρια (αδυναμία να εκτελέσουν μια λεπτή εργασία, γράψιμο και το κούμπωμα στο πουκάμισο) με επώδυνες παραισθησίες
 • Διαταραγμένη λειτουργία των σφιγκτήρων του εντέρου και της κύστης
 • Δυσκαμψία, πόνος στον αυχένα και  σε προχωρημένες περιπτώσεις, δυσκολία στην ούρηση , την αφόδευση και την σεξουαλική λειτουργία.
   

Οι αιτίες που ενοχοποιούνται για την πρόκληση της αυχενικής μυελοπάθειας είναι:

 • Η εκφυλιστική στένωση που προκαλείται από την σπονδύλωση (εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα), που είναι η πιο συνήθης αιτία.
 • Οι φλεγμονώδεις παθήσεις όπως η Ρευματοειδής αρθρίτιδα,
 • Η συγγενής στένωση,
 • Η οστεοποίηση του οπίσθιου επιμήκους συνδέσμου,
 • Οι κήλες μεσοσπονδυλίου δίσκου
 • Η σπονδύλωση

Πως γίνεται η διαγνωση και η θεραπεία;

Η μαγνητική τομογραφία της αυχενικής μοίρας αποτελεί την εξέταση εκλογής για την διάγνωση του συνδρόμου και η θεραπεία κυρίως γίνεται με πρόσθια αποσυμπίεση του νωτιαίου σωλήνα και σταθεροποίηση.

αυχενικη σωματεκτομηΠως αντιμετωπίζεται χειρουργικά;  

Η μέθοδος με τα καλύτερα αποτελέσματα  για την αντιμετώπιση της αυχενικής μυελοπάθειας,είναι η Πρόσθια Αυχενική Σωματεκτομή και Σπονδυλοδεσία.

Η μέθοδος αυτή  πραγματοποιείται σε ασθενείς με συμπτωματική, στένωση του αυχενικού σπονδυλικού σωλήνα και μυελοπάθεια που οφείλεται σε σπονδύλωση.

Κατά την διάρκεια της επέμβασης αφαιρούνται τα μεγάλα οστεόφυτα που πιέζουν τον νωτιαίο μυελό και τα νωτιαία νεύρα. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να αφαιρεθεί σχεδόν ολόκληρο το σπονδυλικό σώμα και οι δίσκοι και στη συνέχεια να ανακατασκευασθεί η Σπονδυλική Στήλη. Η ανακατασκευή  γίνεται είτε με οστικό μόσχευμα είτε με ειδικό εκπτυσσόμενο κύλινδρο (τιτανίου ή πολυμερούς πλαστικού) που θα ενσωματωθεί με τους άλλους σπονδύλους για να επιτευχθεί η σταθερότητα και να αποκατασταθεί η λόρδωση της Αυχενικής Μοίρας της Σπονδυλικής Στήλης».

Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία, με τομή 3-5 εκατοστών είτε επιμήκης είτε εγκάρσια και με τη χρήση ειδικού χειρουργικού μικροσκοπίου, υπό συνεχή νευροπαρακολούθηση και ειδικό ακτινοσκοπικό μηχάνημα.

Ολοκληρώνεται με την τοποθέτηση μιας ειδικής πλάκας που σταθεροποιείται στην πρόσθια επιφάνεια των σωμάτων των σπονδύλων που βρίσκονται πάνω και κάτω από τους σπόνδυλους που έχουν αφαιρεθεί.

Ο χρόνος της χειρουργικής επέμβασης είναι συνήθως 2-4 ώρες ανάλογα με τον αριθμό σπονδύλων που θα χειρουργηθούν, ενώ η νοσηλεία  2-3 ημέρες. Ο ασθενής μπορεί να χρειασθεί να φορέσει αυχενικό κολάρο για 15-30 ημέρες

 

 
Σχετικά περιστατικά με σχόλια ασθενών
Νικολάου Αντώνης
Νικολάου Αντώνης 12/6/2021

Ονομάζομαι Νικολάου Αντώνης και 1 μήνα πριν επισκέφθηκα τον ιατρό έχοντας αστάθεια στο βάδισμα και μουδιασμένα τα δάχτυλα των χεριών μου. Μετά την εξέταση διεγνώσθη με ρήξη κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε Πρόσθια αυχενική δισκεκτομή, τριμματεκτομή και πρόσθια αυχενική σπονδυλοδεσία. Ένα μήνα μετά το χειρουργείο έχει σχεδόν εξαλειφθεί το μούδιασμα και έχει ήδη αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό η αστάθεια.

Μπουτσελάκου Αγγελική
Μπουτσελάκου Αγγελική 31/05/2021

Ονομάζομαι Μπουτσελάκου Αγγελική και όταν επισκέφθηκα τον κ. Πολυθοδωράκη είχα αδυναμία  και φρικτούς πόνους στο αριστερό χέρι με αποτέλεσμα να μην έχει κινητικότητα. Η διάγνωση ήταν Αυχενική Μυελοπάθεια και από το χειρουργείο και έπειτα βελτιώθηκα πάρα πολύ σύντομα. Το χέρι απέκτησε σχεδόν όλη την τη δύναμη του και τώρα αναμένω τις φυσικοθεραπείες.

Είμαι πολύ ευχαριστημένη από το γιατρό. Είναι πολύ εγκάρδιος και ενθαρρυντικός.

Κ.Μ.
Κ.Μ. 23/10/2020

Ονομάζομαι Κ.Μ. και επισκέφθηκα τον κυριο Πολυθοδωράκη έχοντας αιμωδίες στα χέρια και  μάγκωμα των δακτύλων. Μετά από εξέταση διεγνώσθη με κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου  Α5-Α6 και προχωρήσουμε άμεσα σε  α) πρόσθια αυχενική δισκεκτομή  Α5-Α6 και β) πρόσθια αυχενική σπονδυλοδεσία Α5-Α6, λόγω του υψηλού κινδύνου της κατάστασης.

Σήμερα 1 μήνα μετά το χειρουργείο τα συμπτωματα έχουν εξαφανιστεί και επανερχομαι σιγά σιγά στην καθημερινότητα μου. Ήταν  πολύ σημαντικό ότι από την αρχή ο  γιατρός  ήταν δίπλα μου και με έκανε να αισθανθώ ασφάλεια, παρά την επικινδυνότητα της κατάστασης. Ακομη και μετά την επέμβαση ένιωσα υποστήριξη στη μετεγχειρητική περίοδο , γεγονός που μου εμπνέει εμπιστοσύνη. 

Είπαν οι ασθενείς σε βίντεο

Δείτε τα τελευταία νέα μας

Copyright ©2021 Brain-Spine.gr. All rights Reserved

Powered by MayaGraphics